Γεωργική προειδοποίηση για το σιτάρι

20/04/2018Γεωργική προειδοποίηση για το σιτάριΣε Τεχνικό Δελτίο που εξέδωσε το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ αναφέρονται για το σιτάρι πως από επιτόπους ελέγχους σε καλλιέργειες σιταριού στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, αλλά και από εξετάσεις δειγμάτων που έχουν προσκομισθεί στην Υπηρεσία, έχουν διαπιστωθεί μεικτές μολύνσεις από Σεπτορίωση (Septoria spp.) και Ωΐδιο (Erysiphe graminis f.sp. tritici).

Τα συμπτώματα είναι κατά τόπους έντονα, ιδιαίτερα σε αψέκαστους αγρούς και σε περιοχές όπου συνηθίζεται η μονοκαλλιέργεια σιτηρών. Σε πολλές περιπτώσεις οι προσβολές έχουν φτάσει στο φύλλο σημαία, η καταστροφή του οποίου επηρεάζει καθοριστικά όχι μόνο την ποσοτική, αλλά και την ποιοτική απόδοση των σιτηρών.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται και να παρατηρούν τα κτήματά τους, καθώς πολλές φορές οι φυτείες φαίνονται υγιείς, αν όμως κανείς παρατηρήσει τα φυτά από κοντά θα διαπιστώσει ότι είναι προσβεβλημένα.

Σε περίπτωση σοβαρής προσβολής συστήνεται ψεκασμός άμεσα με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει πάντα να παίρνεται σε συνεργασία με τους κατά τόπους γεωπόνους.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα: